UNIK Tapi Sedap, 18 Makanan Tradisional Sarawak Kena TRY

UNIK Tapi Sedap, 18 Makanan Tradisional Sarawak Kena TRY

Negeri Sarawak yang juga dikenali dengan nama Bumi Kenyalang ini mempunyai pelbagai jenis makanan yang agak sukar didapati di Semenanjung Malaysia suatu tika dahulu. Namun, kini di sekitar Semenanjung Malaysia sudah terdapat banyak restoran yang menyajikan hidangan dari negeri Sarawak.

Kewujudan banyak restoran makanan Sarawak telah memberi peluang kepada seluruh rakyat Malaysia menikmati pelbagai hidangan dari Sarawak yang begitu enak sekali. Makanan tradisional masyarakat Sarawak boleh terbahagi kepada dua jenis iaitu hidangan utama dan juga pencuci mulut.

SAMSUDIN ENTERPRISE
Company register126035

Our Location
LOT 2162 BLOCK 8, MUARA TEBAS LAND DISTRICT 165, SMI INDUSTRIAL PARK PHASE 3, DEMAK LAUT, JALAN BAKO.
93050,KUCHING,SARAWAK.

Mungkin nama hidangan di Sarawak adakalanya kedengaran agak pelik, namun rasa setiap hidangan yang terdapat di Sarawak memberi 1001 rasa yang begitu mempesonakan. Pastikan anda mencuba setiap hidangan unik di Sarawak sekiranya berpeluang untuk menjejakkan kaki ke Bumi Kenyalang ini.

Antara hidangan yang boleh anda cuba adalah seperti :

LIKE PAGE FACEBOOK KAMI

https://www.facebook.com/SamsudinKatering/
1. Laksa Sarawak
2. Mee Kolok
3. Mee Tomato Rangup
4. Mee Belacan
5. Bubur Pedas
6. Sayur Midin
7. Manuk Pansuh
8. Umai
9. Kelupis
10. Rendang Itik
11. Udang Cincang Pais
12. Ikan Terubuk Masin
13. Kek Lapis
14. Tebaloi
15. Kuih Selorot / Corot
16. Tumpik
17. Linut
18. Ulat Mulong

Makanan tradisional masyarakat Sarawak antara salah satu khazanah yang perlu dikekalkan. Makanan tradisional ini merupakan salah satu aspek penting dalam proses pembudayaan yang sentiasa dilalui kehidupan sesebuah masyarakat.

Perubahan zaman di masa kini tidak perlu mempertaruhkan adat dan budaya yang menjadi peraturan hidup bagi setiap masyarakat. Adat dan budaya seharusnya dipertahankan hingga terus diwarisi oleh zaman – berzaman supaya masyarakat akan datang dapat mengenali setiap budaya yang terdapat di negara kita.

Share Now:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter