Pakej Catering dan Adat Resam Perkahwinan Melayu Sarawak

| 01125026515 Pakej Nikah Katering Kuching Sarawak 2022/2023 Menyediakan perkhidmatan katering seluruh Kuching Sarawak, Kami menerima tempahan katering untuk pelbagai majlis. Jangan lepaskan peluang anda, dapatkan harga yang berbaloi-baloi dan makanan yang sedap.. Macam-macam majlis kami boleh sediakan. Pakej Samsudin Katering 2022/2023

Jangan runsing lagi,kami faham masalah anda,sebab tu kami menawaarkan servis kami untuk anda Pakej Nikah Katering Kuching Sarawak 2022/2023 Menu boleh diubah mengikut pilihan dan bajet anda. Pakej kami semua sudah tersedia dan sangat berbaloi. Kepuasan hati pelanggan adalah keutamaan kami.. Pakej Samsudin Katering 2022/2023 | 01125026515

Adat Resam Perkahwinan Melayu Sarawak

Perkahwinan

Perkahwinan dalam masyarakat Melayu Sarawak mempunyai banyak persamaan dengan adat perkahwinan masyarakat Melayu di Semenanjung. Ia merangkumi adat merasi, merisik dan majlis perkahwinan.

Sebelum Perkahwinan

Merasi
Apabila seseorang pemuda berkeinginan untuk berkahwin, dia akan meminta ibu bapa untuk mencari pasangan untuknya. Ibu bapa pula akan menyerahkan tugas kepada pencari jodoh untuk mendapatkan calon yang sesuai sebagai menantu mereka. Pencari jodoh akan menjadi perantara bagi keluarga lelaki dan akan memberikan pendapatnya tentang seseorang gadis itu sama ada sesuai atau tidak.

Ngangin
Selepas merasi, wakil pihak lelaki akan membuat pertanyaan secara formal kepada keluarga pihak perempuan (kerisik kerimun) sama ada perempuan itu sudah berpunya ataupun tidak. Pihak perempuan akan meminta tempoh untuk membuat persetujuan.

Bertekul (Merisik)
Bertekul membawa makna yang sama dengan merisik dalam masyarakat Melayu sebelum majlis bertunang diadakan. Ia bergantung kepada kesediaan bakal pengantin untuk ditunangkan. Semasa adat bertekul ini, hantaran wang atau barang kemas seperti cincin emas atau berlian akan diberi kepada si gadis yang menandakan acara pertunangan akan diadakan (mereya).

Mereya ( Bertunang )
Semasa upacara pertunangan dilangsungkan, hantaran akan diberi oleh pihak lelaki melalui satu rombongan yang terdiri daripada sekumpulan ahli keluarga pihak lelaki. Antara hantaran yang diberi adalah duit, cincin tunang, persalinan, kasut, beg tangan dan lain-lain. Pihak perempuan akan membalas pemberian pihak lelaki. Pada kebiasaannya, hantaran pihak perempuan lebih banyak daripada pihak lelaki. Sekiranya terdapat saudara perempuan yang lebih tua (kakak) yang belum berkahwin (langkah batang), pihak lelaki mesti memberikan sebentuk cincin emas kepadanya.
Semasa Perkahwinan

~ Nikah ~

Persediaan

Persediaan bagi majlis perkahwinan biasanya mengambil masa yang lama. Ia termasuk persediaan menempah kad jemputan, mencari mak andam dan sebagainya. Bagi majlis perkahwinan, mak andam adalah antara orang yang penting dalam menghias pengantin dan persediaan pelamin.

Dalam masyarakat Melayu Sarawak, upacara yang melibatkan agama adalah acara akad nikah, sementara yang bukan bersifat agama adalah acara bersanding, tepung tawar, berlulut dan makan nasi temuan.

Bergendang adalah acara keraian secara beramai-ramai yang mengambil masa selama tujuh hari tujuh malam. Majlis akad nikah biasanya diadakan sehari sebelum bersanding. Apabila akad nikah telah disempurnakan, pihak perempuan secara sah telah menjadi isteri kepada lelaki tersebut.

Dalam masyarakat Melayu Sarawak, upacara yang melibatkan agama adalah acara akad nikah, sementara yang bukan bersifat agama adalah acara bersanding, tepung tawar, berlulut dan makan nasi temuan.

Bergendang adalah acara keraian secara beramai-ramai yang mengambil masa selama tujuh hari tujuh malam. Majlis akad nikah biasanya diadakan sehari sebelum bersanding. Apabila akad nikah telah disempurnakan, pihak perempuan secara sah telah menjadi isteri kepada lelaki tersebut

Jenis-jenis nikah

Nikah benar
Perkahwinan yang mengikut lunas-lunas Islam atau mengikut adat seperti merisik dan bertunang dan ianya direstui oleh kedua-dua belah pihak.

Nikah salah
Berlaku apabila pasangan didapati berkelakuan sumbang dan mereka akan dipaksa untuk berkahwin. Upacara perkahwinan akan dijalankan dengan ringkas dan sederhana.

Nyerah diri
Berlaku apabila lelaki menyerah diri kepada keluarga perempuan kerana tidak mempunyai wang untuk menanggung perbelanjaan perkahwinan. Ianya melibatkan perempuan dari golongan berada dan lelaki yang tidak berkemampuan. Mereka akan dinikahkan secara sederhana dan perbuatan ini akan memalukan keluarga perempuan.

Ngekot
Berlaku apabila perempuan menyerah diri kepada keluarga lelaki dan mereka akan dikahwinkan. Ini bukan kerana masalah yang melibatkan wang tetapi kerana keluarga perempuan tidak merestui atau menerima pilihan anaknya.

Majlis Perkahwinan/Persandingan

Pada waktu malam hari, iaitu sehari sebelum berlangsungnya majlis persandingan, upacara menepung tawar (berlulut) pengantin diadakan. Upacara berlulut ini juga adakalanya akan diikuti dengan upacara berpacar (berinai). Acara ini dimeriahkan lagi dengan acara pencak silat, gendang Melayu dan andai-andai atau tandak. Pengantin juga akan dimandikan oleh mak andam dalam acara mandi perantan yang diakhiri dengan berwudhu’.

Sebelum majlis persandingan diadakan, pengantin perempuan akan didandan dan dihias oleh mak andam yang dipilih untuk kelihatan cantik dan berseri. Pengantin dilarang melihat cermin semasa sedang diandam kerana dikhuatiri akan hilang seri pengantin. Antara pakaian persandingan pengantin perempuan yang biasanya dipakai adalah kebaya songket, gaun pengantin yang diperbuat daripada kain sutera bertekat benang emas dan Gajah Holen iaitu pakaian tradisional Melayu Sarawak. Pengantin lelaki pula biasanya akan mengenakan persalinan seperti seorang pahlawan atau pakaian haji (jubah putih atau hitam dan serban).

Sebelum rombongan lelaki berarak ke rumah pengantin perempuan, pihak pengantin perempuan akan menghantar tikar mengkuang (tikar ngambik pengantin) yang dibalut dengan tudung keringkam yang disulam dengan benang emas ke rumah pengantin lelaki. Penghantaran tikar mengkuang ini menandakan bahawa pihak perempuan sudah bersedia menerima kedatangan rombongan dari pihak lelaki.

Pengantin lelaki akan diarak dengan menggunakan kereta atau jong yang akan dimulai dengan membaca selawat sebanyak tiga kali dan diikuti dengan paluan hadrah. Setibanya di rumah pengantin perempuan, mereka akan disambut dengan acara pencak silat (silat kapak) sebagai pembuka pintu.

Pengantin lelaki akan dibawa masuk ke rumah dan didudukkan di samping pengantin perempuan yang sedia menanti di atas pelamin yang telah dihias indah. Semasa majlis persandingan, upacara berjembak dijalankan di mana pengantin lelaki akan menyentuh dahi pengantin perempuan dengan ibu jarinya dan jejambak (tuala kecil yang wangi dan dilipat berbentuk bunga). Ianya bersamaan dengan adat membatalkan air sembahyang. Doa selamat dan selawat dibacakan untuk kedua-dua mempelai. Tepung tawar dilakukan dengan diiringi oleh paluan hadrah. Pengantin kemudiannya melakukan upacara turun naik tangga sebanyak tujuh kali.

Pada sebelah petang atau malam, makan nasi temuan diadakan. Ini bagi membiasakan pengantin dengan kehidupan berkeluarga dan sekaligus untuk menghilangkan rasa malu. Majlis makan nasi temuan ini dilakukan bersama ahli keluarga, sanak saudara dan sahabat handai.

Selepas Perkahwinan

Pada kebiasaannya, selepas tujuh hari majlis perkahwinan berlangsung, adat menziarah ke rumah mentua oleh pengantin perempuan dilakukan. Adat ini juga dikenali sebagai mengundang menantu. Dalam majlis ini, ibu mentua akan menghadiahkan lapit kaki atau hadiah perkahwinan seperti rantai emas atau berlian bagi menunjukkan penerimaan dan kegembiraannya kerana mendapat menantu perempuan yang baru.

Bagi memastikan kelangsungan majlis berjalan dengan lancar, pihak pengantin perlu memilih sebuah syarikat yang bermutu dalam memberikan perkhidmatan katering yang terbaik untuk majlis nanti.Pakej Katering 01125026515 Samsudin Katering

Betapa terujanya bakal-bakal pengantin yang akan menjadi ‘Raja Sehari’. Siapa tak gembirakan akan menjadi Raja Sehari cuma satu hari itulah yang akan menjadi kenangan manis seumur hidup buat bakal-bakal pengantin, bila dah ada anak-anak cucu pasti ianya akan menjadi kebanggaan buat mereka betapa meriahnya persiapan perkahwinan mereka. Pastinya segala perjalanan persiapan menjelang hari perkahwinan memerlukan ketelitian dalam setiap aspek. Oleh itu sebelum memikirkan lain-lain kepentingan untuk persiapan setiap pengantin perlu menguruskan persiapan perkahwinan mereka sekurang-kurangnya 6 bulan agar segala-gala urusan berjalan lancar dan tidak membebankan keluarga seperti:

 1. Tetapkan tarikh perkahwinan
 2. Kursus kahwin
 3. HIV test
 4. Katering
 5. Imam/jurunikah
 6. Khemah/dewan
 7. Pelamin/andaman/gubahan hantaran
 8. Jurugambar (photographer)
 9. Doorgift/buah tangan tetamu/bunga telur
 10. Duit hantaran/mas kahwin/cincin perkahwinan
 11. Kad Kahwin

Sudah semestinya anda ingin merealisasikan konsep yang diinginkan, lengkap dengan segala keperluan perkahwinan lain dalam harga bersesuaian dengan bajet yang ditetapkan bukan?

Pakej Katering 01125026515 Samsudin Katering Majlis perkahwinan yang sempurna sudah semestinya menjadi impian kepada semua bakal pengantin. Salah satu perkara yang menjadi tanda tanya ialah di mana mahu mendapatkan pakej katering yang sedap, murah, menarik dengan harga yang berbaloi

Jangan runsing lagi,kami faham masalah anda,sebab tu kami menawaarkan servis kami untuk anda Pakej Nikah Katering Kuching Sarawak 2022/2023 Menu boleh diubah mengikut pilihan dan bajet anda. Pakej kami semua sudah tersedia dan sangat berbaloi. Kepuasan hati pelanggan adalah keutamaan kami.

Untuk memudahkan anda dalam merancang majlis perkahwinan impian, kami menyenaraikan menu pakej katering sebagai contoh :

SAMSUDIN KATERING PACKAGES
(ENGAGEMENT/SOLEMNIZATION/RECEPTION 50 – 300 PAX)


SANTAPAN MAJLIS
🍽️ Sajian Utama

Nasi Minyak / Nasi Tomato (70%)
Nasi Putih (30%)

OR

Nasi Putih (100%)
Nasi Minyak (100%)
Nasi Tomato (100%)
Ayam Masak Merah
Daging Masak Hitam
Keceni Nenas

🍽️ Desserts

2 types Mix Fruit
2 Types Assorted Malay Kuih

🍽️ Beverages

Syrup Cordial / Mineral Water Bottles 0.5L

Kami boleh mencadangkan alternatif yang berpatutan dan pilihan daripada pengalaman dan bantuan kami berunding untuk anda menggunakan kenalan industri dan seterusnya memberikan diskaun berkaitan.Kami faham bahawa kisah cinta anda adalah unik dan istimewa … dan perkahwinan anda juga perlu. Itulah sebabnya kami telah menggantikan pakej perkahwinan dengan Perkahwinan Terkesuaian, membuat pengalaman yang sangat peribadi yang diperibadikan untuk anda. Kami telah menambah semua tambahan untuk menjadikan hari istimewa anda lebih luar biasa. Jadi beritahu kami impian anda, dan kami akan merelisasikan nya..

Pakej Nikah Katering Kuching Sarawak 2022/2023 Menyediakan perkhidmatan katering seluruh Kuching Sarawak, Kami menerima tempahan katering untuk pelbagai majlis. Jangan lepaskan peluang anda, dapatkan harga yang berbaloi-baloi dan makanan yang sedap.. Macam-macam majlis kami boleh sediakan.

Kami boleh mencadangkan alternatif yang berpatutan dan pilihan daripada pengalaman dan bantuan kami berunding untuk anda menggunakan kenalan industri dan seterusnya memberikan diskaun berkaitan.Kami faham bahawa kisah cinta anda adalah unik dan istimewa … dan perkahwinan anda juga perlu. Itulah sebabnya kami telah menggantikan pakej perkahwinan dengan Perkahwinan Terkesuaian, membuat pengalaman yang sangat peribadi yang diperibadikan untuk anda. Kami telah menambah semua tambahan untuk menjadikan hari istimewa anda lebih luar biasa. Jadi beritahu kami impian anda, dan kami akan merelisasikan nya..

Event type : Annual Dinner, Annual General Meeting (AGM), Association Dinners, Association Meetings, Awards Night, Concert, Conference, Convention, Exhibitions, Product Launch, Product Talk, ROM, Seminar, Wedding Dinner, Wedding Reception, Wedding Venue

Unforgettable Food
Our Head Chef is ready to discuss your menu needs and we will gladly arrange a menu that is suitable for you. We can customize our menu to reflect your budget through one of our wedding packages included or looked at to provide bespoke menus, if preferred. Here is a selection of dishes that we can prepare for you but if you have your own ideas and requests, our Chef will be happy to discuss them in more detail.The Unforgettable Food Affairs slogan has always entailed our elegant food to be accompanied with attentive service, and it will always be, just now being geared virtually with a new online shop, providing you with all your favorite Unforgettable menu items with a simple click of a button…

Samsudin Katering Lot J8 & J9 Pasar Malam Metrocity Matang, 93050 Kuching, Sarawak

Samsudin Katering Team